Co je žemlovka?
Žemlovka, které se také nÄ›kdy Å™Ãká zemlbába je sladký pokrm, který se skládá ze starého bÃlého peÄiva (nejÄastÄ›ji vánoÄka nebo rohlÃky) namoÄeného v mléce s vejcem, cukrem a jablky.
Ekologická žemlovka
Tento sladký nákyp původnÄ› sloužil jako prosté jÃdlo pro chudÅ¡Ã lidi. Už samotné složenà vám napovÃ, že starÅ¡Ã peÄivo, mléko a vejce bylo doma téměř vždy. V dneÅ¡nà dobÄ› si žemlovky cenÃme nejen pro svoji výbornou chuÅ¥, ale i proto, že trendy je neplýtvat. A jak jinak zpracovat staré peÄivo?
Původ žemlovky
Jestli si myslÃte, že tradiÄnà žemlovka vznikla v naÅ¡ich krajÃch, máte pravdu i nemáte. O prvenstvà se pÅ™e mnoho zemÃ, kromÄ› nás i tÅ™eba NÄ›mecko. Ono totiž název žemlovka nebo zemlbába vycházà z nÄ›meckého slova „semmel“, což znamená houska nebo žemle.
Návrat žemlovky na náš stůl
Možná si vybavÃte nekoneÄnÄ› dlouhou frontu ze Å¡kolnà jÃdelny a na talÃÅ™i žemlovku. Bohužel ve Å¡kolnÃch jÃdelnách se Äasto Å¡idila, což ji velmi uÅ¡kodilo, mezi oblÃbence vÄ›tÅ¡inou nepatÅ™ila. Nebo si ale vybavÃte prázdniny u babiÄky a sladce se linoucà vůni z kuchynÄ›. Kdy k obÄ›du na talÃÅ™i pÅ™istála kÅ™upavá žemlovka a zapÃjet jste ji mohly horkým kakaem. AÅ¥ tak Äi tak, jedno je jisté. Žemlovka hlásà návrat ve velkém stylu. I ty nejluxusnÄ›jÅ¡Ã restaurace ji nabÃzà ve svém menu.Â
Vy si na ni ale nemusÃte chodit do restaurace, kde Å™eknÄ›me si to na rovinu, byste za ni daly nemalý penÃz. Můžete si ji pÅ™ipravit doma.
Varianty na žemlovku
Jak bylo psáno výše, základem je staré bÃlé peÄivo, mléko, vejce, cukr a jablka. OvÅ¡em fantazii se meze nekladou a tak se v průbÄ›hu let vytvoÅ™ily dalÅ¡Ã a dalÅ¡Ã skvÄ›lé varianty. Záležà už pak jen na vás, co vám nejvÃce zachutná. Do zemlbáby tak můžete pÅ™idat rozinky, tvaroh, med, nastrouhanou citronovou kůru Äi skoÅ™ici.Â
VýbornÄ› také chutná pÅ™elitá vanilkovým krémem a posypaná plátky mandlÃ. Vůni ji můžete zase dodat kapkou rumu.Â